Україна – в трійці лідерів-імпортерів «секонд-хенду»

«Секонд-хенд» задавить легпром України. Це одностайна думка членів Асоціації підприємств легкої промисловості «Укрлегпром». Як одяг європейців, що вже носили, заважає вітчизняним підприємствам розвиватися? Все дуже просто. Перспектива «нове, але трохи дорожче» приваблює українців набагато менше, ніж «чиєсь колишнє, але дешевше». Можливо, це пояснюється невисокою платоспроможністю громадян. А може, банальним бажанням заощадити. Мають право, якщо б не одне «але».

Олександр Соколовський: «Чесна конкуренція неможлива»

Навіть немає потреби говорити, що з одягом, який був у вжитку, новий власник отримує «чужу енергетику». Крім того, вторинний одяг дезінфікується токсичним газом – формальдегідом. Ці аргументи нікого не зупиняють. Випрали, потрусили, почистили – і можна носити.

З точки зору конкретного покупця, все просто і зрозуміло. Ну а в масштабах економіки України те, що 54% ​​імпорту готової продукції легпрому складають товари «секонд-хенду», можна розглядати як катастрофу. Проблема в тому, що ті, хто завозить одяг з Європи, що був у вжитку, досить часто використовують законодавчу шпарину безконтрольної торгівлі, і під виглядом «секонду» вони завозять нові речі. При цьому ігнорують реальні податкові зобов’язання, і все обмежується сплатою мінімальних податкових зборів.

«Як в цій ситуації може конкурувати вітчизняний виробник, який законослухняно сплачує податки? – ставить запитання засновник групи компаній «Текстиль-Контакт» Олександр Соколовський. – Жодна фабрика, жодне ательє не зможе запропонувати за якісну продукцію ціну меншу, ніж коштує товар, завезений під виглядом і на умовах «секонд-хенду».

Тетяна Ізовіт: «Українська легка промисловість програє»

Якщо розглядати проблему у більших масштабах, то безконтрольне ввезення вживаного одягу до України веде до краху легпрому як галузі. Оскільки імпортовані обсяги «секонд-хенду» рівнозначні щорічному скороченню робочих місць в Україні на 45 тисяч одиниць. А якщо ще додати можливість вільної торгівлі китайськими і турецькими товарами, якщо врахувати обсяги тіньового виробництва і контрабанди, то на легкій промисловості України скоро можна буде «ставити хрест», стверджують експерти.

«Всі ці фактори негативно впливають на вітчизняне виробництво, а імпортери «секонд-хенду» отримують неконкурентні переваги, – висловила думку президент-голова правління Асоціації «Укрлегпром» Тетяна Ізовіт. – Позиція «Укрлегпрому» чітка: відмова від повного обнулення мита на товари з Туреччини і розробка алгоритму контролю ввезення «секонд-хенду». В іншому випадку, в цій неконкурентній боротьбі наша легка промисловість програє».