Пропозиція «ТК-Домашній текстиль» допомогла заощадити 179 мільйонів гривень при закупівлі «пакунків малюка» в 2018 році

16 жовтня в Кабінеті Міністрів України відбулася прес-конференція за участю представників Міністерства соціальної політики, Міністерства охорони здоров’я, Управління ООН з обслуговування проектів (UNOPS) і ЮНІСЕФ. Директор офісу UNOPS в Україні Андрій Буряковський розкрив деякі деталі контракту на поставку “пакета малюка” українським новонародженим та їх батькам.

Андрій Буряковський розповів, що – UNOPS і Кабінет Міністрів України уклали угоду 11 липня 2018, після чого було оголошені міжнародні торги по правилам і процедурам ООН. Самі торги пройшли в серпні. У них брало участь 6 компаній з різних країн. В результаті тендер, на поставку 100 тисяч «пакунків малюка», виграла українська компанія «ТК-Домашній Текстиль» з пропозицією 3228 гривень (з ПДВ) за упакований комплект з доставкою.

«ТК-Домашній текстиль», за словами Буряковського, переміг в конкурсі не тільки тому, що запропонував найбільш вигідну ціну, але і оскільки компанія має позитивну репутацію на ринку, високу культуру виробництва і досвід співпраці з ООН. Крім того, підкреслив глава українського офісу UNOPS, рішення по кандидатурі постачальника приймалося не в Україні, а візувалося в європейському офісі UNOPS, в Копенгагені.

Окрему увагу представники UNOPS і ЮНІСЕФ звернули на критичні терміни, в яких довелося працювати «ТК-Домашній текстиль», оскільки контракт між управлінням ООН з обслуговування проектів і «ТК-Домашній текстиль» був укладений ввечері 30 серпня і почав діяти з 1 вересня. Не дивлячись на всю складність завдання, «ТК-Домашній текстиль» впорався з організацією виробництва «пакунків малюка» і зміг в найкоротший час налагодити поставки “бебі-боксів” по всій Україні – вже з 14 вересня перші «пакети малюка» почали потрапляти в пологові будинки.

На 16 жовтня було відвантажено 31169 «пакунок малюка». Це менше, ніж кількість новонароджених, але до першого листопада всі потреби за два місяці будуть закриті і далі логістика поставок буде ритмічна та збалансована по регіонах.

Так само представники Міністерства соціальної політики відзначили, що якщо зараз якісь батьки не змогли отримати «пакунок малюка» при виписці з пологового будинку (в силу об’єктивних виробничих причин), то протягом місяця, після появи дитини, «пакунки малюка» будуть доставлені по домашнім адресам, які молоді батьки вкажуть в анкетах при виписці.

За словами представників Міністерства соціальної політики України, контракти з UNOPS уклали всі обласні адміністрації крім Донецької та Луганської, з якими, в даний момент, йдуть узгодження.

В ході прес-конференції було не раз підкреслено, що на даний момент проект має статус пілотного. Зараз UNOPS і ЮНІСЕФ збирають більш повну інформацію про ті речі, які батьки хотіли б бачити в «пакеті малюка» і будуть вносити зміни в його комплектацію. “Програма не буде стояти на місці”, – заявив керівник напрямку соціальної політики ЮНІСЕФ Артур Айвазов. Журналістам пояснили, що список необхідних речей складався Міністерством соціальної політики, на основі опитування молодих батьків.

Так само учасники прес-конференції змогли відповісти на численні запитання, які з вересня поширювалися в ЗМІ і соцмережах з приводу «необґрунтовано завищеної ціни в 5000 гривень за комплект з упаковкою».

Як нагадали представники Мінсоц.політікі, у постанові Кабміну була заявлена ​​ціна «пакету малюка» «до 5000 гривень». Тобто, ціна була орієнтовною, а висока якість міжнародного конкурсу дозволила вийти на оптимальну для замовника ціну.

3377 гривень така ціна, в яку обходиться коробка з усім її вмістом, витратами на упаковку, пломбування, доставку і 4,5%, які отримує UNOPS за керівництво проектом.

Таким чином, за словами учасників прес-конференції, «ТК-Домашній текстиль» дозволив заощадити 179 мільйонів гривень, без втрати якості товару, що поставляється.

На завершення прес-конференції представники UNOPS і ЮНІСЕФ підкреслили, що, на даний момент, не отримали жодної офіційної скарги на якість продукції, що поставляється і впевнені в надійності постачальника і його здатності забезпечити всіх молодих батьків «пакетами малюка».

Для довідки:

  • крім озвученої на прес-конференції економії в 179 мільйонів, до державного бюджету після закінчення контракту, підприємством «ТК-Домашній текстиль» буде заплачено близько 53,8 мільйонів гривень: 20% ПДВ та інші податки.
  • ТОВ «ТК-Домашній текстиль» є лідером в Україні щодо участі в тендерах через систему Prozorro в групі виробів домашнього текстилю. З травня 2016 ми взяли участь в більш ніж в 2200 тендерах і перемогли майже в половині з них. Крім того, компанія вже має успішний досвід спільних проектів з ООН з 2015 року.

Повністю прес-конференцію, присвячену контракту на поставку «пакунків малюка», ви можете побачити нижче: